Geri
Down sendromu

10 SORUDA DOWN SENDROMU

10 SORUDA DOWN SENDROMU

1.Soru: Down sendromu nedir?

Zihinsel yetersizliğin doğum öncesi nedenleri vardır. Kromozom bozukluklar doğum öncesi dönemde oluşan nedenlerden biridir. Down sendromu ise en çok bilinen kromozom anamolidir.

2.Soru: Downsendromu ismi nereden geliyor?

İngiliz Doktor John Langdon Down tarafından 1866’da ‘özel bir tür zekâ geriliği’ olarak tanımlanmıştır.

3.Soru: Down sendromu kendi içinde kaç çeşite ayrılır?

Down sendromu 1-Mozaik 2-Translokasyon 3-Trisomi21 olmak üzere 3 çeşiti bulunmaktadır. Tipik insan hücrelerinde 46 kromozom bulunurken down sendromlu bireylerde 47 kromozom bulunmakta ve 21.ci kromozomun 3 tane olduğu durumlarda trisomi 21 ortaya çıkmaktadır.

4.Soru: Downsendromuna neden olan sebepler.

-İlaç ya da uyuşturucu kullanımı -Radyasyona maruz kalma -Bazı kimyasal maddeler -Alkol ve sigara

-Annenin geçirmiş olduğu hastalıklar ve kazalar neden olmaktadır. Ve anne yaşının ileri olması riski arttıran bir faktördür.

5.Soru: down sendromuna sahip bireylerin özellikleri.

Down sendromu sonucu görülen fiziksel semptomlar kısa boy, büyük ve geniş yüz yapısı, tipik yüz siması, badem göz, küçük burun, kısa dudaklar, el ayasında çift yerine tek bulunan derin avuç çizgisi, ayak parmağı ve ikinci parmağı arasında büyük boşluk, kas gücünde azalma ve eklemlerde aşırı esneklik, sarkık dil morfolojisi, kalp ve solunum rahatsızlıkları,  geç ya da yetersiz cinsel gelişim olarak sıralanabilir. Bu belirtiler bireysel olarak büyük farklılıklar gösterebilir ve zekâ düzeyi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur

6.Soru: Down sendromu doğum öncesinde saptanabilir mi?

Down sendromu doğum öncesinde anne karnında saptanabilir, kromozomal bozukluklara dair testler, gebeliğin 11.ci haftasından itibaren sonuç vermesine rağmen kesin tanı 16.cı haftadan itibaren yapılan testlerle sonuçlanır

7.Soru: down sendromunun tedavisi var mı?

Down sendromunun bir tedavisi yoktur. Özel eğitim ,fizik tedavi uygulamaları ve  cerrahi müdahale yardımıyla down sendromlu bireyler yaşam kalitelerini arttırma yolunda önemli ilerlemeler sağlamıştır.

8.Soru: Eğitim süreci ne zaman başlamalı, erken müdahale neleri kapsamaktadır?

Down sendromunlu bireylerde tanılama süreci daha net ve kısa olduğu için doğumdan hemen sonra erken müdahale yöntemlerinden biri ile özel eğitime başlanmalıdır. Erken müdahale yöntemleri bireyin tüm gelişim alanlarını ele alan kapsamlı programdır.

9.Soru: Yaşam süresi

Down sendromlu bireyler bilinenin aksine uzun yıllar yaşayabilmektedirler.

10.Soru: her zaman mutlu mudurlar?

Tabi ki hayır down sendromlu bireylerde nerotipik bireyler gibi içinde oldukları duruma göre duygularını yaşarlar, duygularını yoğun yaşadıkları için sosyal olarak genellikle sıcakkanlı ve samimi bireylerdir.

ALİ EKER