Geri

ALS ( AMİYOTROFİK LATERAL SKLEROZ)

ALS ( AMİYOTROFİK LATERAL SKLEROZ)
ALS HASTALIĞI NEDİR?

Amyotrofiklateral skleroz (ALS) beyinin gri kısmında, beyin sapı ve omurilikteki bulunan istemli kas hareketlerini gerçekleştiren motor nöronların harabiyetidir.

BELİRTİLER NELERDİR?

-Kas güçsüzlüğü: Tutulduğu alana göre değişik belirtiler vermekte birlikte anahtar çevirme, düğme ilikleme, şişe kapağı açma ya da kapı kolu çevirmede zorlanmaktadırlar. Bacaklardaki güçsüzlükten dolayı hastalarda düşük ayak veya dengesizlik görülmektedir. Yine başka tutulumlarda ıslık çalamama, boğuk sesle konuşma gibi belirtiler gösterebilir.

-Kas krampları: En erken ortaya çıkan belirtidir ve genellikle kas krampları sağlıklı bireylerde ve en sık olarak baldır kaslarında görülse de, ALS’de uyluk, karın, sırt ya da dil gibi alışılmadık kaslarda ortaya çıkabilmektedir.

-Yutma güçlüğü: En tehlikeli komplikasyonlardır. Vücut ağırlığının azalmasını önlemek için beslenme uzmanlarından destek alarak yüksek kalorili beslenme planı düzenlenmelidir.

-Konuşma bozukluğu:

-Yorgunluk: Azalan aktif hareketle birlikte yavaş vücut hareketleri, daha yavaş konuşma, kısa cevaplar, düşük ses tonu, donuk/tekdüze ses tonu, iç çekmenin artması, iştahsızlık, çabuk sinirlenme, anksiyete, ağlama nöbetleri ortaya çıkar.

-Fiziksel aktivitede bozulma

-Bağırsak ve Mesane İnkontinansı:

ALS’li hastalarda sadece fiziksel bulgular değil psikolojik belirtilerde gösterir. Anksiyete, huzursuzluk, umutsuzluk ve depresyon gibi şikayetler hem hasta yakınları hemde tedavisini üstelenen sağlık çalışanları için oldukça dikkat edilmesi gereken durumlardır.

TEDAVİSİ NEDİR?

-Fizyoterapist tarafından uygun egzersiz programı çizilir.

-Egzersiz programı kasları, kemik ve kıkırdağı güçlendirir.

-Esnekliği sağlar, uykuya yardımcı olur.

-Enerjiyi arttırır ve yorgunluğu azaltır.

-Günde en fazla 8 saat çalışmalı gün içinde de sık aralarla dinlenmeli, kendini zorlamamalıdır.