KAS HASTALIKLARI NELERDİR?
KAS HASTALIKLARI NELERDİR?
Bu rahatsızlık birçok hastalığın ortak ismidir tıp dilinde nöromuskuler( sinir-kas) hastalıkları olarak bilinen hastalıkların tamamına verilen bir isimdir. Bu rahatsızlık zamanla insan vücudundaki kaslarda işlevsel bozukluğa neden olan ve kişinin kaslarını normal olarak kullanmasına engel olan bir rahatsızlıktır ve hala nedeni tam olarak bilinmemektedir . Rahatsızlığın çeşidine göre çok farklı yaşlarda ortaya çıkabilmektedir, bazı vakalarda doğumdan itibaren görülebilirken bazı vakalarda 50 yaşından sonra ortaya çıkabilmektedir. Yine etkilenen kaslarda kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir, bazı kişilerde bacaklarda bazılarında kollarda bazılarında sadece yüz bölgesinde bazı vakalarda ise tüm vücutta bozukluklar görülebilmektedir. Kas hastalıklarının bir kısmı genetik geçişli olabilirken bazıları ise genetik geçişe sahip değildir.
KAS HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Etkilenen bölgeye göre belirtiler ortaya çıkacağı için her insanda aynı belirtiler gözlemlenmez. Tutulumun olduğu bölgeye göre
- Güçsüzlük,
- Denge kayıpları
- Sık sık ellerden bir şey düşürme
- Yutkunma bozuklukları
- His kayıpları
- Hareketlerde zorlanma
Özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sık düşme, denge kaybı gibi belirtiler göz ardı edilmemelidir çünkü bazı kas hastalıkları bu şekilde erken belirtiler vermektedir.
KAS HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kas hastalıklarının nedenleri tam olarak açıklanamadığından dolayı tedavileri noktasında dünya literatüründe kabul görmüş bir tedavisi şuan için yoktur. Ama genetik bilimi özellikle son yıllarda bu alanda çok fazla çalışma yapmaktadır.Üretilen ilaçlar hayvan deneylerinde olumlu sonuçlar vermektedir yakın dönemde insanlardaki sonuçlarını da görebilmeyi ümit ediyoruz. Rehabilitasyon kısmında ise etkilenen bölgeye göre denge çalışmaları, yürüme çalışmaları, yutma rehabilitasyonu,kuvvetlendirme egzersizleri çalışılmaktadır.