Geri
SEREBRAL PALSİ ’DE ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

SEREBRAL PALSİ’DE ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

 SEREBRAL PALSİ TEDAVİ

SEREBRAL PALSİ ’DE ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ
Serepral palsi Tedavi – Konya

Özel Cemre Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin  Müdürü ve Fizyoterapisti olan Ali Eker, belirtileri bebeklik veya çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan Serabral Palsi hastalığı hakkında bilgi verdi.

Serabral Palsi’nin vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen bir dizi nörolojik bozukluk olduğunu söyleyen Fizyoterapist Ali Eker, bu hastalığın  bebeklik ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirtti. Eker, “Doğum öncesinde annenin geçirmiş olduğu enfeksiyon ya da annenin geçirmiş olduğu bir kazadan,   doğum sırasında bebeğin yeterli oksijen alamaması ya da doğumun zor gerçekleşmesinden, doğum sonrasında prematüre (erken doğum) ya da soğuk veya sıcak havale gibi sebeplerden kaynaklanabilir.” diye konuştu.

“SEREBRAL PALSİLİ HASTALARDA DİREK HASTALIĞA YÖNELİK ETKİN BİR İLAÇ YOKTUR”

Serebral Palsi’nin tipleri hakkında da bilgi veren Eker, Klinik bulgulara göre spastik, korea, atetoz, ballismus, tremor, rigidite, distoni, ataksik, hipotonik ve mix tip, Ekstremite dağılımına göre  diparezi, quadriparezi, hemiparezi ,paraparezi, monoparezi şeklinde ayrılmaktadır. Bu hastalıkla birlikte motor fonksiyon bozukluklar, duyu bozuklukları, göz kayması, mental retardasyon ,davranış bozukluları, dil konuşma problemleri görülebilir. Serebral Palsili hastalarda direk hastalığa yönelik etkin bir ilaç yoktur. Hastalıkla birlikte görülen havale, epilepsi ve aşırı spastisiteyi önlemek için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Serebral Palsinin tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da yetersizlikler doğru tespit edilip yoğun fizik tedavi ve özel eğitim destek eğitimiyle çoğu çocuk normale yakın bir yetişkin hayatı sürebilir” şeklinde konuştu.